首页 > 学习园地 > 英语学习

张静中学2024高考英语一轮阅读题及答案15

雕龙文库

【简介】感谢网友“雕龙文库”参与投稿,这里小编给大家分享一些,方便大家学习。

  张静中学2024高考英语一轮阅读题及答案一五

  故事类[·江西卷] A

  Mark and his brother Jason both were looking at the shining new computer enviously. Jason was determined not to go against their father’s wishes but Mark was more adventurous than his brother. He loved experimenting and his aim was to become a scientist like his father.

  “Dad will be really mad if he finds out you’ve been playing with his new computer.” Jason said, “He told us not to touch it.”

  “He won’t find out,” Mark said, “I’ll just have a quick look and shut it down.”

  Mark had been scolded before for touching his father's equipment. But his curiosity was difficult to control and this new computer really puzzled him.

  It was a strange­looking machine—one his dad had brought home from the laboratory where he worked.“It's an experimental model,” his father had explained, “so don't touch it under any circumstances.” But his father's warning only served to make Mark more curious. Without any further thought, Mark turned on the power switch. The computer burst into life and seconds later, the screen turned into colors, shifting and changing and then two big white words appeared in the centre of the screen: “SPACE TRANSPORTER.”

  “Yes!” Mark cried excitedly, “It's a computer game. I knew it! Dad's only been pretending to work. He's really been playing games instead.” A new message appeared on the screen:

  “ENTER NAMES

  VOYAGER 1:...

  VOYAGER 2:... ”

  Mark's fingers flew across the keyboard as he typed in both of their names.

  “INPUT ACCEPTED. START TRANSPORT PROGRAM. AUTO­RETRIEVE INITIATED(自动回收程序已启动).”

  The screen turned even brighter and a noise suddenly rose in volume.

  “I think we'd better shut it off, Mark,” Jason yelled, reaching for the power switch. He was really frightened.

  But his hand never reached the switch. A single beam of dazzling white light burst out of the computer screen, wrapping the boys in its glow(光芒), until they themselves seemed to be glowing. Then it died down just as suddenly as it had burst into life. And the boys were no longer there. On

  the screen, the letters changed.

  “TRANSPORT SUCCESSFUL. DESTINATION(目的地):MARS. RETRIEVE DATE:2025.”

  56. Why did Mark touch the computer against his father's warning?

  A. He wanted to take a voyage.

  B. He wanted to practice his skill.

  C. He was so much attracted by it .

  D. He was eager to do an experiment.

  57. Where did the boys' father most likely work?

  A. In an electronic factory.

  B. In a computer company.

  C. In a scientific research center.

  D. In an information processing center.

  58. Mark thought “SPACE TRANSPORTER” on the screen was the name of ________.

  A. a computer game

  B. a company website

  C.a software producer

  D. an astronomy program

  59. Why did Jason want to shut off the computer?

  A. He was afraid of being scolded.

  B. He didn't like the loud noise and light.

  C. He didn't want to play games any more.

  D. He was afraid something dangerous might happen.

  60. What happened to the boys at the end of the story?

  A. They were blown into the air.

  B. They were sent to another planet.

  C. They were hidden in the strong

  light.

  D. They were carried away to another country.

  【要点综述】 本文为记叙文。主要介绍了一个好奇的孩子不顾当科学家的父亲的警告,动了他的电脑,并穿越到了2025年的火星的故事。

  56. C 细节理解题。由第四段最后一句“But his curiosity was difficult to control and this new computer really puzzled him.”可知,他被这台电脑吸引住了,才不顾父亲的警告,动了这台电脑。

  57. C 细节理解题。由第一段最后一句“… to become a scientist like his father.”以及后文的内容可知,这位父亲极有可能是一位研究中心的科学家。

  58. A 细节理解题。由第六段中的“It’s a computer game …”可知,一开始马克以为这是一个游戏的名字。

  59. D 细节理解题。由倒数第三、四段“The screen turned even brighter and a noise suddenly rose in volume … He was really frightened.”可知,他害怕一些危险的事情会发生。

  60. B 细节理解题。由最后一段“… DESTINATION(目的地):MARS. ”可知他们被送到了火星上。社会生活类[天津卷] D

  You are given many opportunities in life to choose to be a victim or a creator. When you choose to be a victim, the world is a cold and difficult place. “They” did things to you which caused all of your pain and suffering. “They” are wrong and bad, and life is terrible as long as “they” are around. Or you may blame yourself for all your problems, thus internalizing (内化) your victimization. The truth is, your life is likely to stay that way as long as you feel a need to blame yourself or others.

  Those who choose to be creators look at life quite differently. They know there are

  individuals who might like to control their lives, but they don't let this get in the way. They know they have their weaknesses, yet they don't blame themselves when they fail.

  Whatever happens, they have choice in the matter. They believe their dance with each

  sacred (神圣的) moment of life is a gift and that storms are a natural part of life which can

  bring the rain needed for emotional and spiritual growth.

  Victims and creators live in the same physical world and deal with many of the same physical realities, yet their experience of life is worlds apart. Victims relish (沉溺) in anger, guilt, and other emotions that cause others—and even themselves—to feel like victims, too.

  Creators consciously choose love, inspiration, and other qualities which inspire not only

  themselves, but all around them. Both victims and creators always have choice to determine the direction of their lives.

  In reality, all of us play the victim or the creator at various points in our lives. One person, on losing a job or a special relationship, may feel as if it is the end of the world and sink into terrible suffering for months, years, or even a lifetime. Another with the same experience may choose to first experience the grief, then accept the loss and soon move on to be a powerful creative force in his life.

  In every moment and every circumstance, you can choose to have a fuller, richer life by setting a clear intention to transform the victim within, and by inviting into your life the powerful creator that you are.

  51. What does the word “They” in Paragraph 1 probably refer to?

  A. People and things around you.

  B. Opportunities and problems.

  C. Creators and their choices.

  D. Victims and their sufferings.

  52. According to Paragraph 2, creators ________.

  A. seem willing to experience failures in life

  B. possess the ability to predict future life

  C. handle ups and downs of life wisely

  D. have potential to create something new

  53. What can we learn from Paragraph 3?

  A. Creators and victims face quite different things in life.

  B. Creators and victims are masters of their lives.

  C. Victims can influence more people than creators.

  D. Compared with victims, creators are more emotional.

  54. The examples mentioned in Paragraph 4 show that ________.

  A. strong attachment to sufferings in life pulls people into victims

  B. people need family support to deal with challenges in life

  C. it takes creators quite a long time to get rid of their pains

  D. one's experiences determine his attitude toward life

  55. What is the author's purpose in writing this passage?

  A. To define victims and creators.

  B. To evaluate victims against creators.

  C. To explain the relationship between victims and creators.

  D. To suggest the transformation from victims to creators.

  【要点综述】 “a victim”和 “a creator”拥有不同的生活方式。“a victim”生活在一个寒冷、痛苦的世界中;而“a creator”生活在一个积极向上、能够掌握自己生活命运的世界中。作者建议应从“a victim”转变成 “a creator”。

  51. A 词义猜测题。根据第一段后半部分可知答案。

  52. C 推理判断题。由第二段可知答案。

  53. B 推理判断题。根据第三段最后一句 “Both victims and creators always have choice to determine the direction of their lives.”可知答案。

  54. A 推理判断题。根据此段中的 “…may feel as if it is the end of the world and sink into terrible suffering for months, years, or even a lifetime”可知答案。

  55. D 主旨大意题。根据最后一段可知答案。

  Think you can't be happy?You'll think again after reading this story.

  Barbara Ann Kipfer hated her feet.They were too big and she always seemed to __1__ over them when someone was __2__ —usually a smart guy.Come to think of it,her teeth were too big,too.The other kids teased(取笑)her because of the way she __3__,and because she wanted to be a sportswriter some day.No matter what she did,she was teased for being “__4__”.

  That's __5__ she started writing down things that she liked in a notebook.“It was like a friend,and it __6__ me that there are good things,__7__ everything around me is unpleasant,”she says.She copied the list over and over,__8__ new things every day.

  One day,she decided to __9__ her list with some of the girls in her class,hoping they would think it was as much fun as she did.But __10__,they made her feel stupid again.“They laughed at me,” she remembers,“I was ashamed,and I __11__ doing it.”

  Here comes the __12__ part.When she was in 10th grade,Kipfer found her old notebook and decided to __13__ where she left off.“It was like a diary,like a photograph of my life,” she says.She started writing to publishers,asking them if they'd be interested in printing her list as a book.

  She kept writing to one company __14__,because she liked the types of books it printed.“He kept saying,‘It's just a list,what am I supposed to do with it?’” “You're not __15__ to do anything with it.It's __16__ supposed to remind people of something they did that was really __17__.”

  Finally,the publisher __18__ to turn Kipfer's list into a book,which sold more than 1 million copies!14,000 Things to Be Happy About even __19__ it to be New York Times Best Sellers List.__20__ being a best­selling author,Kipfer also went to realize her dream of becoming a sports editor at the Chicago Tribune.

  1.A.jump

  B.fall

  C.turn

  D.push

  2.A.nearby

  B.around

  C.watching

  D.laughing

  3.A.dressed

  B.lived

  C.thought

  D.looked

  4.A.silly

  B.special

  C.different

  D.shy

  5.A.how

  B.when

  C.because

  D.where

  6.A.reminded

  B.told

  C.persuaded

  D.helped

  7.A.because

  B.but

  C.unless

  D.even though

  8.A.adding

  B.finding

  C.making

  D.giving

  9.A.talk

  B.discuss

  C.share

  D.write

  10.A.then

  B.naturally

  C.further

  D.instead

  11.A.continued

  B.stopped

  C.enjoyed

  D.hated

  12.A.cool

  B.important

  C.difficult

  D.funny

  13.A.find out

  B.pick up

  C.think of

  D.give up

  14.A.in general

  B.at first

  C.in particular

  D.at last

  15.A.made

  B.going

  C.advised

  D.supposed

  16.A.often

  B.just

  C.also

  D.always

  17.A.excellent

  B.successful

  C.fun

  D.true

  18.A.hoped

  B.agreed

  C.refused

  D.considered

  19.A.made

  B.pushed

  C.improved

  D.helped

  20.A.Without

  B.Instead of

  C.While

  D.Besides

  1. 答案:B

  解析:fall over意为“摔倒在……,被绊倒”,从前面她的脚太大可知应选B项。jump over意为“跳跃”;turn over意为“翻转”;push一般不与 over搭配。

  2. 答案:C

  解析:根据句意判断应选C项表示“在别人,通常是一个‘帅小伙’的注视下,她往往因为不自在而摔倒”。watch意为“注视,留意”,符合题意。根据常识可排除“大笑(laugh)”,人们看到长相丑的人不可能“大笑”,而是好奇地“注视”。

  3. 答案:D

  解析:人们嘲笑的是她的长相,所以选D项。the way后跟的是定语从句,省略了引导词in which/that。从前文她长相难看这一点可排除其他选项。

  4. 答案:C

  解析:人们嘲笑她,不仅因为她长相“不一样(different)”,而且因为她想法“不一样”。special意为“独特的”,不一定指缺点;从后文可知,她并不“愚蠢(silly)”,因此不选A项;D项太片面。

  5. 答案:B

  解析:when引导表语从句说明事情发生的时间。此处不表示事情发生的原因、方式或地点,根据下文的提示可排除其他选项。

  6. 答案:A

  解析:日记只能是“提醒(remind)”她生活中还有好的一方面。remind sb.that...意为“提醒某人某事”。B、C两项的主语的一般是人;help后面不跟从句。

  7. 答案:D

  解析:作者此处强调的是日记的作用,even though引导让步状语从句,意为“即使”,符合此处的逻辑关系。本题干扰性最大的是but,如果用even though作者想强调的是前者,生活中还有美好的东西;如果用but,作者强调的是后者“一切都不令人愉快”。

  8. 答案:A

  解析:因为是写日记,所以每天都“添加(add)”一些新的东西。从“写日记”这个角度可排除其他选项。

  9. 答案:C

  解析:她想让同学们了解她日记的内容,因此此处指“分享(share)”。日记是让别人看,而不是跟别人“讨论(discuss)”。

  10. 答案:D

  解析:从后面她又受到同学的嘲笑看,此处应是转折关系,表示“没有怎么样,而是……”。其他选项不合逻辑。

  11. 答案:B

  解析:从前面她感到羞愧以及连词and可知,她“停止”了写作。

相关图文

推荐文章

网站地图:栏目 TAGS 范文 作文 文案 学科 百科