首页 > 学习园地 > 英语学习

2024届高考英语二轮复习阅读理解精选训练(01)外研版

雕龙文库

【简介】感谢网友“雕龙文库”参与投稿,这里小编给大家分享一些,方便大家学习。

  2024高考英语二轮阅读理解精选(01)及答案

  A

  (·湖北卷,A)

  Honesty,my mum always used to tell me,is the best policy.Of course,this didn't include her when she told me that if I didn't eat all my vegetables Father Christmas would find out and wouldn't give me any presents.

  But when it comes to medicine,I had assumed it was important to always be honest with my patients.After all,the doctor­patient relationship is based on trust,and therefore honesty is essential. Or so I thought.

  I had just started working in geriatrics (老年病科).Mr.McMahon was brought in when his belly was found very swollen.I took a medical history from his daughter who'd accompanied him in the ambulance.She'd been his main carer for years.I stood looking at him as she gave a detailed history.“Has he lost any weight recently?” I asked,“Well,it's funny you should mention that,but yes,” she said slowly.There was silence for a few moments.“Why? What are you worried about?” she asked,I hesitated.She was obviously very involved in his care and it was only fair that I told her the truth.“Well,we need to prove it's not cancer.” I said and talked briefly about some of the tests I was going to order.

  Half an hour later,a nurse called me: “Mr.McMahon's daughter broke down—she said you told her he had cancer.” My heart sank.By the time I arrived at the ward,my consultant was already there,explaining that we still had to run lots of tests and that it was by no means confirmed that he had cancer.I stood silently at the end of the bed.My consultant was obviously angry with me and as we left Mr.McMahon,she turned to me.“Why on earth did you do that?” she asked in disbelief.I looked at her and bit my lip.“She asked me what I was worried about and I told her.” I said,hanging_my_head.“And give her more to worry about?” replied my consultant.“You don't say the word ‘cancer’ until it's confirmed.Even if you suspect it,think very carefully before you tell people.”

  As it turned out,it wasn't cancer.But I did learn that when someone is stressed and worried about their loved one they're sometimes selective in what they hear—and as a doctor it's important to be mindful of this.In being truthful,I'd made the situation worse.

  原本在一位医生的心目中,诚实是第一位的;而且在工作中也是奉行诚实本分的处世原则。可是因为一次说了不够确切的实话,却让一位病人受到了打击,这件事让这位医生得出了一个结论:诚实有时候也会出错。

  1.The purpose of the first two paragraphs is to show that the author ________.

  A.misunderstood the doctor­patient relationship

  B.was anxious to receive Christmas gifts

  C.regarded honesty as the best policy

  D.had an unhealthy eating habit

  答案:C。作者意图题。从两个段落的第一句话,字里行间“the best”“important”都透露出作者对于honesty的看法。

  2.The author's consultant was angry with him because ________.

  A.he told the daughter what he suspected

  B.he delayed running the necessary tests

  C.he failed to confirm the patient's disease

  D.he forgot what the consultant had advised

  答案:A。细节判断题。第四段的开头已经表明因为我的一番话,以及本段落的最后一句话也可以读出正是因为我的不假思索,让病人受到了打击,故consultant对我不满与气愤,故选A。

  3.The author hung his head (the underlined part in Para.4) because he was feeling ________.

  A.guilty

  B.hurt

  C.disappointed

  D.helpless

  答案:A。细节判断题。guilty意为:罪过感,羞愧,与划线部分“耷拉了脑袋”在语境上非常符合。

  4.What lesson has the author learnt from his experience?

  A.Learning from parents is necessary.

  B.Jumping to a conclusion is dangerous.

  C.Telling the truth may not always be the best solution.

  D.Selecting pleasant words may not be the perfect policy.

  答案:C。理解判断题。文章的最后一句话,正表明了作者的体会与结论:有时候,诚实不受欢迎。故选C。

  ************************************************结束

  B

  (·重庆卷,D)

  William Butler Yeats, a most famous Irish writer, was born in Dublin on June 13,1865. His childhood lacked the harmony (和睦) that was typical of a happy family. Later, Yeats shocked his family by saying that he remembered “little of childhood but its pain”. In fact, he inherited (继承) excellent taste in art from his family—both his father and his brother were painters. But he finally settled on literature, particularly drama (戏剧) and poetry.

  Yeats had strong faith in the coming of new artistic movements. He set himself the fresh task in founding an Irish national theatre in the late 1890s.His early theatrical experiments,however,were not received favorably at the beginning. He didn't lose heart,and finally enjoyed success in his poetical drama.

  Compared with his dramatic works, Yeats's poems attract much admiring notice.The subject matter includes love,nature,history,time and aging. Though Yeats generally relied on very traditional forms, he brought modern sensibility to them. As his literary life progressed, his poetry grew finer and richer, which led him to worldwide recognition.

  He had not enjoyed a major public life since winning the Nobel Prize in 1923.Yet,he continued writing almost to the end of his life. Had Yeats stopped writing at age 40,he would probably now be valued as a minor poet, for there is no other example in literary history of a poet who produces his greatest works between the ages of 50 and 75. After Yeats's death in 1939, W.H. Auden wrote, among others, the following lines:

  Earth,receive an honoured guest:

  William Yeats is laid to rest.

  Let the Irish vessel (船) lie

  Emptied of its poetry.

  本文介绍了爱尔兰著名作家威廉·巴特勒叶慈,他在19世纪90年代成立了爱尔兰国家剧院,他以诗体戏剧及诗歌闻名,于1923年获得了诺贝尔奖。

  5.Which of the following can describe Yeats's family?

  A.It filled Yeats's childhood with laughter.

  B.It was shocked by Yeats's choice.

  C.It was a typically wealthy family.

  D.It had an artistic atmosphere.

  答案:D。细节理解题。根据短文第一段倒数第二句话可知:他从家人那儿继承了很好的艺术鉴赏能力,他的父亲和哥哥都是画家,证明他是在一个有艺术氛围的家庭中长大。

  6.According to the passage,what do we know about Yeats's life?

  A.Yeats founded the first Irish theater.

  B.Yeats stuck to modern forms in his poetry.

  C.Yeats began to produce his best works from the 1910s.

  D.Yeats was not favored by the public until the 1923 Noble Prize.

  答案:C。细节理解题。根据短文第二段第二句话“He set himself...theatre in the late 1890s.”可知A项不对。根据第三段第三句话“Though Yeats...to them”可知,B项不对。根据第三段最后一句话可知,D项不对。由此可知C项正确。

  7.What kind of feeling is expressed in W.H.Auden's lines?

  A.Envy.

  B.Sympathy.

  C.Emptiness.

  D.Admiration.

  答案:D。推理判断题。envy忌妒;sympathy同情;emptiness空虚;admiration敬佩,钦佩。Auden的诗词中有honored guest,最尊敬的客人,可知Auden是敬佩叶慈的。

  8.What is the passage mainly about?

  A. Yeats's literary achievements. B. Yeats's historical influence.

  C. Yeats's artistic ambition. D. Yeats's national honor.

  答案:A。主旨大意题。本文主要讲述作家叶慈在文学方面所取得的成绩,他的诗体戏剧获得了很大的成功,他的诗歌赢得了广泛的认可,1923年,他获得了诺贝尔文学奖。

  C

  (·四川卷,C)

  The multi­million pound new Library of Birmingham(LoB)will be the most visible sign of the way the city is accepting the digitalization(数字化)of everyday life.

  Set to open in 2024, the £188m LoB is already beginning to take shape next to the Birmingham Repertory Theatre, with which it will share some equipment.

  As digital media(媒介)is important to its_idea,_the project is already providing chances for some of the many small new local companies working at the new technologies.

  Brian Gambles, the LoB project director, says it is about giving people the right tools for learning:“The aim is to mix the physical with the digital, providing 24­hour services which can be used through many different ways. It is important to enable us to reach more people, more effectively.”

  The digital library will, he says, be as important as the physical one, allowing the distant use of the services, making sure that it is never closed to the public.

  Even before the LoB is complete, the public has been able to go online to visit the Virtual(虚拟的)LoB, designed by Baden, the Birmingham virtual worlds specialists. Not only have the public been able to learn about the LoB, but the virtual one has also enabled those working on the LoB to understand the building and how it will work before it even opens.

  Two other small Birmingham­based digital companies are also working on the LoB projects. Substrat, a digital design company, is developing what it calls an example of an “enlarged reality” project. It is about the use of an exciting smart phone, an important part of the LoB which is in the early stages of development. And The People's Archice is an online library of historical figures of the city being built up by a digital content company in Cahoots, in which users will be encouraged to add to and comment on the material.

  Gambles says: “Technology will enable us to make the library's

  content and services open to citizens as never before.”

  投资数百万英镑的伯明翰新建图书馆将会是目前很有代表性的数字化图书馆,在这样的图书馆,人们将会体验新的阅览工具,并且能够真正做图书馆的主人,即:能够参与图书内容的增补与建议。

  9.The underlined part “its idea” in Paragraph 3 refers to the idea of ________.

  A.the equipment

  B.the project

  C.the digital media

  D.the physical library

  答案:B。词义猜测题。根据下一句话的信息词“the project is already providing...”可以断定此处的代词its 指的就是the project。

  10.While visiting the Virtual LoB, the public can ________.

  A.get a general idea of the LoB

  B.meet many world­famous experts

  C.learn how to

  put up a library building

  D.understand

  how the specialists work on the project

  答案:A。细节判断题。在倒数第三段中,信息句“Not only have the public been able to learn about the LoB...”可以给以提示:即:公众可以很好地了解LoB的具体情况,即同选项A所说的一样。

  11.Which of the following is TRUE of the LoB when it opens?

  a.It offers better learning tools.

  b.It reaches users in different ways.

  c.It provides users with smart phones.

  d.It allows users to enrich its material.

  e.It gives non­stop physical and digital services.

  A.a,b,d

  B.a,c,e

  C.b,c,d

  D.b,d,e

  答案:A。细节判断题。 在文章的第三段中提到这样“right tools for learning”“used through many different ways ”以及倒数第二段的最后“add to and comment on the material”都表明了关于开放时的LoB的情况,即同选项A。

  12.The text is most probably taken from ________.

  A.a computer book B.a library guide

  C.a project handbookD.a newspaper report

  答案:D。文章出处判断题。既然是针对于公众的信息,应该是面对普通公众,即选择最大众化的媒体,即资讯报道。

  D

  (·陕西卷,D)

  Ever since they were first put on the market in the early 1990s, genetically modified (GM, 转基因) foods have been increasingly developed and marketed in many countries in the world,mainly on the basis of their promise to end the worldwide food crisis. But can GM technology solve world hunger problems? Even if it would,is it the best solution?

  Despite what it promises,GM

  technology actually has not increased the production potential(潜力)of any crop. In fact studies show that the most widely grown GM crop, GM soybeans, has suffered reduced productivity. For instance, a report that analysed nearly two decades of research on major GM food crops shows that GM engineering has failed to significantly increase US crop production.

  Something else, however, has been on the rise. While GM seeds are expensive, GM companies tell farmers that they will make good profits by saving money on pesticides(杀虫剂). On the contrary, US government data show that GM crops in the US have produced an overall increase in pesticide use compared to traditional crops. “The

  promise was that you could use less chemicals and boost production. But neither is true,” said Bill Christison, President of the US National Family Farm Coalition.

  At the same time, the authors of the book World Hunger: Twelve Myths argue that there actually is more than enough food in the world and that the hunger crisis is not caused by production, but by problems in food distribution and politics. These indeed deserve our efforts and money. Meanwhile, the rise in food prices results from the increased use of crops for fuel rather than food, according to a 2008 World Bank report.

  As a matter of fact,scientists see better ways to feed the world. Another World Bank report concluded that GM crops have little to offer to the challenges of worldwide poverty and hunger, because better ways out are available, among which “green” farming is supposed to be the first choice.

  主要讲转基因技术并不是解决世界饥饿问题最好的方式。

  13.The author develops the second paragraph mainly________.

  A. by classification

  B. by comparison

  C. by example

  D. by process

  答案:C。写作手法题中的段落行文题。根据第二段第三行的for instance(例如)可知,C项(by example通过举例)正确,排除by classification“通过分类”/by comparison“通过类比”/by process“根据事物发展流程”。

  14.What does the underlined word “boost” in the third paragraph probably mean?

  A. Control.

  B. Evaluate.

  C. Obtain.

  D. Increase.

  答案:D。词义猜测题。

  control控制;evaluate评估,评价;obtain获得;increase增加,提高,根据前后文可知,boost在此相当于increase(增加生产量)。

  15.GM companies promise farmers that they will benefit from________.

  A. practising “green” farming

  B. use of less chemicals

  C. fair distribution of their crops D. using more crops for fuel

  答案:B。事实细节题。通过题干中promise和 benefit from分别定位到文章第三段第二行和第四行引号部分就可选出答案。

  16.Which of the following best describes the attitude of the author towards GM technology?

  A. Optimistic.

  B. Defensive.

  C. Disapproving.

  D. Casual.

  答案:C。态度观点题。通读全文可知,本文主要讲转基因技术并不是解决世界饥饿问题最好的方式。A乐观的;B保护的;C不赞成的;D随便的,漫不经心的。显然C项是作者对于转基因技术的态度。

  E

  (·安徽卷,E)

  George Prochnik would like the world to_put_a_sock_in_it. He makes his case in a new book, listening for Meaning in a World of Noise. Here he explains himself (using his indoor voice):

相关图文

推荐文章

网站地图:栏目 TAGS 范文 作文 文案 学科 百科